The Lilies of the Valley

En av mina allra första skivor (1958?) var Paul Barbarins 33-varvs Jazztone-EP med bl.a. LILY OF THE VALLEY (som av någon anledning stavas LILIES…) När Gota River Jazzmen 2007 planerade en CD med religiös musik fann jag att just denna låt har en intressant och delvis outforskad bakgrund. Nu, efter tolv år, planerar jag att redovisa min forskning i bokform, under förutsättning att det finns så stort intresse att det går att genomföra ekonomiskt.

Jag beskriver ursprunget till det bibliska uttrycket ”Lily of the Valley” som är hämtat från Höga visan, från början sannolikt en erotiskt laddad kärleksdikt vars innehåll senare fick en religiös tolkning. I vers 2:2 säger den sulamitiska flickan ”I am the lily of the valleys”, men i New Orleanslåten och i spirituals sjunger man ”He’s the Lily…”. Detta mysterium och mycket annat försöker jag reda ut i boken. Den som är intresserad av religiös musik kommer säkert att känna igen flera av de nämnda texterna och melodierna, t.ex. ”Alla borde känna till…”.

Det primära syftet med boken är att reda ut ursprunget till Barbarins version, influenser från tidigare låtar, olika text- och melodivarianter och mycket mera. Boken innehåller en diskografi över band som spelat in ”Lily” och en specialavdelning med alla Barbarins varianter.

Om man söker efter ”Lily of the Valley” på Internet får man mer än 13 miljoner (!) träffar inom många olika områden, inte bara musikaliska eller religiösa. Jag beskriver flera av dessa. Det blir många spännande utflykter åt olika håll!

Priset är beräknat till 175-200 kronor, beroende på antalet intresserade köpare. Text på svenska – den engelska översättningen utgår pga minimalt intresse från utlandet. C:a 120 sidor med många färgbilder. Samma format som mina tidigare böcker, 276×210 mm.

Planerad utgivning början av 2020.

Om du är intresserad av att ta del av denna djupdykning bland liljor och rosor – skicka ett mail med namn och adress (inga pengar!) till gotariver@gmail.com eller tel 0708-289413.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: